Niniejsza strona korzysta z plików cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jej zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies.
Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka prywatności. Możesz także zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.
Nie pokazuj więcej tego powiadomienia.

Zapraszamy do dyskusji!


Autor Wiadomość
Napisane: 2015-03-05 11:59
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"kasia22" napisał/a

Witam serdecznie. Mam pytanie, czy w piekarni lub cukierni możemy myśleć o oszczędzaniu wody? Przecież do ciasta muszą być dodane konkretne ilości, a naczynia muszą być dokładnie umyte.


Specyfika branży piekarsko-cukierniczej rzeczywiście polega na tym, ze woda jest surowcem przy produkcji pieczywa i niektórych ciast a jej ilość zużywana w procesie technologicznym jest ściśle określona i nie może podlegać modyfikacjom. Zmiana receptur w zakresie dodatku wody mogłaby niekorzystnie wpłynąć na jakość końcowego wyrobu.
Mamy jednak bardzo szerokie pole do manewru jeżeli chodzi natomiast o pozostałą część wody zużywanej w naszych zakładach. Mowa tu oczywiście o tzw. wodzie technicznej wykorzystywanej do mycia sprzętu, maszyn, podłóg oraz o wodzie zużywanej do celów higienicznych przez pracowników. Nie namawiam oczywiście do rezygnacji z mycia naczyń, lub do mniej dokładnego mycia, tylko do stosowania rozwiązań pozwalających zmniejszyć ilość zużywanej wody przy zachowaniu odpowiednich parametrów mycia poprzez zmniejszenie ilości wody wypływającej z baterii w ciągu minuty.
Napisane: 2015-03-05 12:00
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"dorota12" napisał/a

Czy może Pani powiedzieć, co to są perlatory wody i w jaki sposób się je stosuje?


Perlatory są to wodooszczędne końcówki na kran (nakładki w kształcie pierścienia). Montuje się je na końcu wylewki, kranu, prysznica, itp. Napowietrzają wodę, dzięki czemu mamy wrażenie, że strumień wody jest większy. Ograniczają w ten sposób zużycie wody nawet o kilkadziesiąt procent. Należy zauważyć , że użytkownik nie odczuwa różnicy przy myciu korzystając z kranu wyposażonego w wodooszczędną końcówkę mimo iż przepływa przez niego mniejsza ilość wody. Możliwe jest zamieszczenie perlatora bezpośrednio przy baterii.
Na rynku dostępne są perlatory z metalowej siateczki lub zakończone elementami plastikowymi czy silikonowymi. Jak już wspomniałam cena perlatora jest stosunkowo niska, a oszczędności jakie można uzyskać dzięki ich zastosowaniu znaczące.
Napisane: 2015-03-05 12:00
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"daniel78" napisał/a

Czy instalowanie baterii z czujnikiem ruchu opłaca się w toaletach w firmie?


Zainstalowanie baterii z czujnikiem ruchu na pewno przyczyni się do zmniejszenia ilości zużywanej wody. Jest to jednak rozwiązanie kosztowniejsze, które nie zwróci się nam od razu. Na pewno warto przeanalizować taki zakup jeżeli zatrudniamy większą ilość pracowników. Stosując baterie z czujnikiem ruchu mamy pewność, że woda będzie używana tylko wtedy, gdy ręce znajdą się w zasięgu działania czujnika.
Napisane: 2015-03-05 12:01
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"danka55" napisał/a

Zawsze wydawało mi się, że zmywarki zużywają bardzo dużo wody, dlatego wolałam zmywać ręcznie, w swojej piekarni nie inwestowałam w zmywarkę. Na państwa fanpage’u przeczytałam, że jest na odwrót. Jak zatem wybrać przy zakupie zmywarkę, by oszczędzała wodę?


Zakup zmywarki rzeczywiście musi być dokładnie przemyślaną inwestycją. Większość urządzeń tego typu, która pojawiła się na rynku są to urządzenia energooszczędne, zapewniające doskonałą jakość mycia przy zużyciu niewielkich ilości wody. Ważne jest jednak by przeprowadzić dokładną analizę pracy swojego zakładu i zadać sobie pytanie do czego ma nam służyć zmywarka przemysłowa: czy ma to być model np. do mycia koszy piekarskich czy raczej do drobnego sprzętu piekarsko-cukierniczego. Następnie przeanalizować jakie ilości sprzętu i jak często będziemy myć i na tej podstawie dobrać model urządzenia. Zawsze można też skorzystać z wiedzy fachowców w tym zakresie. Większość firm sprzedających zmywarki w sposób profesjonalny doradza i pomaga dobierać urządzenie do naszych potrzeb.
Napisane: 2015-03-05 12:02
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"danka55" napisał/a

Zawsze wydawało mi się, że zmywarki zużywają bardzo dużo wody, dlatego wolałam zmywać ręcznie, w swojej piekarni nie inwestowałam w zmywarkę. Na państwa fanpage’u przeczytałam, że jest na odwrót. Jak zatem wybrać przy zakupie zmywarkę, by oszczędzała wodę?


Zakup zmywarki rzeczywiście musi być dokładnie przemyślaną inwestycją. Większość urządzeń tego typu, która pojawiła się na rynku są to urządzenia energooszczędne, zapewniające doskonałą jakość mycia przy zużyciu niewielkich ilości wody. Ważne jest jednak by przeprowadzić dokładną analizę pracy swojego zakładu i zadać sobie pytanie do czego ma nam służyć zmywarka przemysłowa: czy ma to być model np. do mycia koszy piekarskich czy raczej do drobnego sprzętu piekarsko-cukierniczego. Następnie przeanalizować jakie ilości sprzętu i jak często będziemy myć i na tej podstawie dobrać model urządzenia. Zawsze można też skorzystać z wiedzy fachowców w tym zakresie. Większość firm sprzedających zmywarki w sposób profesjonalny doradza i pomaga dobierać urządzenie do naszych potrzeb.
Napisane: 2015-03-05 12:02
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"anonim1" napisał/a

Czy są jeszcze inne sposoby oszczędzania wody niż te, o których Pani wspomniała?


Na rynku pojawia się bardzo dużo nowych rozwiązań w tym zakresie. Alternatywą do stosowania perlatorów są np. ograniczniki zużycia wody Pat. Z danych producenta wynika, ze dzięki ich opatentowanej konstrukcji , efektywność mycia i płukania uzyskuje się przy przepływie 3-4l wody na minutę mniej niż w zwykłych końcówkach. Trzeba tylko dobrze poszukać a na pewno znajdzie się najlepsze dla siebie rozwiązanie.
Napisane: 2015-03-05 12:03
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"anonim1" napisał/a

No, i ile jestem w stanie w ogóle oszczędzić, wprowadzając proponowane przez Państwa metody?


Dobre praktyki opracowane przez grupę ekspertów w ramach projektu "3xśrodowisko" z powodzeniem zostały wprowadzone już w wielu firmach. Dziś na ich przykładzie mogę powiedzieć, że wymiana tradycyjnych baterii rurkowych na baterie regulujące przepływ wody z wylewki wyposażoną w perlator pozwoliła zaoszczędzić blisko 55% wody zużywanej do mycia rąk oraz do mycia i płukania drobnego sprzętu pod bieżącą wodą w zakładzie, w którym zdecydowano się na taką zmianę.
Piekarnia, która zainwestowała w zmywarkę przemysłową przeznaczoną do mycia koszy (w wspomnianej piekarni myje się ok. 1000 koszy do chleba tygodniowo) zmniejszyła zużycie wody pożytkowanej na ten cel o ok. 50%. Ponadto dodatkową oszczędnością było skrócenie o połowę czasu pracy pracownika oddelegowanego do tej czynności.
Rzeczywista oszczędność, jaką jest się wstanie uzyskać w swoim zakładzie zależy nie tylko od wdrożonego rozwiązania ale także od przejęcia przez pracowników firmy odpowiedzialności za to co się robi. To w zaangażowaniu każdej osoby i pomocy we wdrażaniu planowanych rozwiązań należy dopatrywać się sukcesu.
Napisane: 2015-03-05 12:04
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"anastazja1" napisał/a

Czy oszczędzanie wody nie obniża higieny?


Jeżeli w naszych firmach zastosujemy nakładki na krany w postaci perlatorów czy aeratorów, nie obniżymy jakości mycia tylko zmniejszymy ilość wody przepływającej przez kran w ciągu minuty. Strumień wody będzie odpowiedni. Nie ma więc mowy o obniżeniu higieny. Nie mówimy przecież o zaprzestaniu korzystania z wody tylko o stosowaniu rozwiązań pozwalających zmniejszyć ilość wody wypływającej z wylewki czy o zamykaniu kranów kiedy ich użycie nie jest konieczne.
Napisane: 2015-03-05 12:04
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"karol_m" napisał/a

Jak oszczędzać wodę w domu?


Bardzo ważne jest zwrócić uwagę, czy woda którą puszczamy zawsze jest nam potrzebna. Warto zakręcać kurki podczas mycia zębów. Sprawdzać czy nie cieknie nam kran, czy spłuczka w toalecie jest odpowiednio wyregulowana. Zamiast kąpieli w wannie możemy skorzystać z prysznica, a i podczas niego nie musimy odkręcać wody maksymalnie. Jeżeli korzystamy ze zmywarek warto starać się włączać je gdy są maksymalnie wypełnione. Ta sama zasada dotyczy robienia prania.
Jeśli nas stać, warto pomyśleć o wymianie starych baterii kurkowych na nowsze modele z regulowanym przepływem, które często są wyposażone w perlatory. (Przez tradycyjną baterię kurkową przepływa 12-16 l/min podczas gdy przez baterię regulującą przepływ wody z wylewki wyposażoną w perlator jest to 4,8 – 8 l/min). Jeśli nie przewidujemy takich kosztów w budżecie domowym, wystarczy skorzystać z zakupienia niedrogich nakładek napowietrzających, które zmniejszają ilość wody wypływającej z kranu.


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 05.03.2015 o 12:04.]
Napisane: 2015-03-05 12:05
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"bozenka" napisał/a

Dzień dobry, a jak można oszczędzać wodę w branży spożywczej? Prowadzę mały sklep osiedlowy.


Witam serdecznie, wystarczy stosować takie same rozwiązania jak w domu. Wyrobić sobie prawidłowe nawyki, zadbać o sprawność działania armatury i jeżeli to możliwe stosować perlatory lub baterie regulujące przepływ wody z wylewki wyposażone w perlator.
Napisane: 2015-03-05 12:06
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"artur" napisał/a

Czy są jakieś przykłady z innych krajów, jak ludzie oszczędzają wodę? Czy Polacy faktycznie zużywają za dużo wody?


Rozwiązania, które dziś wprowadzamy, od wielu lat z powodzeniem funkcjonują już w wielu krajach. Stosowanie baterii z ogranicznikiem przepływu wody są za granicą czymś normalnym.

Według danych hydrotechnicznych i administracyjnych Polacy zużywają blisko 170-200 litrów wody dziennie. Jest to prawie dwukrotnie mniej, niż Amerykanie, ale jednocześnie ponad czterokrotnie więcej, niż mieszkańcy Afryki. Osoby zamieszkujące najuboższe tereny na świecie zużywają natomiast, zaledwie od pięciu do dziesięciu litrów dziennie. Jest to równowartość jednego pociągnięcia spłuczki w toalecie.
Często nadmierne zużycie wody wynika z usterek występujących w naszych domach. (przez nieszczelny kran, z którego woda ścieka z częstotliwością jednej kropli na sekundę, osiągamy straty sięgające nawet pięciu tysięcy litrów rocznie. Natomiast nieszczelna spłuczka w toalecie, której efektem jest stróżka wody o grubości jednego milimetra, to blisko 800 litrów rocznie.)
Napisane: 2015-03-05 12:06
k_mojzykiewicz
Katarzyna Mojzykiewicz
zaawansowany
zarejestrowany: 05.03.2015
Posty: 36
"rafal" napisał/a

Czy oszczędzanie zużycia wody jest ważne?


Biorąc zarówno pod uwagę sytuacje ekonomiczną wielu firm, która zmusza do wprowadzania oszczędności jak i prognozy sugerujące, że w ciągu najbliższych 20 lat przeciętna ilość wody przypadająca na jednego mieszkańca globu zmniejszy się o 1/3, odpowiedź wydaje się oczywista. Dlatego tak ważne jest postępowanie każdego z nas i uświadomienie sobie naszej odpowiedzialności za środowisko. Czasem nawet niewielkie zmiany, często nie potrzebujące dużych nakładów finansowych mogą przyczynić się do poprawy stanu otaczającego nas świata.
Napisane: 2015-03-05 12:09
moderator
moderator
zaawansowany
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.02.2014
Posty: 33
Tym pytaniem kończymy naszą debatę. Bardzo dziękujemy Państwu za udział w debacie i za wszystkie zadane Prowadzącej pytania! Dziękujemy również Pani Katarzynie Mojzykiewicz za udział w naszej debacie!



Facebook