Nie pokazuj więcej tego powiadomienia.
Instytucje
2015-11-24
Przedstawienie projektu "3xŚrodowisko" na posiedzeniu Narodowej Rady Rozwoju

20.11.2015 pan Andrzej Stępnikowski, Koordynator ZRP w projekcie "3xśrodowisko" - w zastępstwie Prezesa ZRP J. Bartnika - wziął udział w spotkaniu Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie RP. Spotkanie było poświęcone wypracowaniu stanowiska Rządu RP na temat pakietu klimatycznego i energetycznego. W trakcie spotkania Pan Stępnikowski miał możliwość bezpośredniej rozmowy z Panem Andrzejem Dudą - Prezydentem RP.  Omawiając proekologiczne działania podejmowane w zakładach rzemieślniczych przekazał Panu Prezydentowi "Podręcznik edukacji ekologicznej w zakładach rzemieślniczych" wraz z krótkim komentarzem o  dobrych praktykach i akcjach podejmowanych w ramach projektu "3xŚrodowisko".

W następnej części spotkania pan Stępnikowski przekazał członkom Narodowej Rady Rozwoju informację o projekcie i o pomysłach na oszczędzanie zasobów (energia elektryczna, woda, paliwo, drewno) stosowanych i promowanych w zakładach rzemieślniczych. A. Stępnikowski poinformował również, że w ramach projektu ZRP przygotowuje rekomendacje, które będą przekazane Ministrowi Środowiska (obecnemu na spotkaniu) oraz Ministrowi Gospodarki.

Po przedstawieniu tych informacji zainteresowanie projektem i ewentualną współpracą w nim zgłosił m.in. pan G. Wiśniewski - Prezes Instytutu Energii Odnawialnej, który wcześniej słyszał już o realizowanym projekcie (otrzymał przykładowe informatory ekologiczne z trzech branż objętych projektem).

Link do tego spotkania zamieszczony na oficjalnej stronie Prezydenta RP:

www.prezydent.pl/kancelaria/nrr/aktualnosci/art,11,energia-stanowi-istotny-orez-i-element-szantazu.html.